ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ:

Το Κόμμα Δικαιοσύνης (ΟΑΔ) συστήνει προς την κυπριακή κοινωνία την αλλαγή της μέχρι σήμερα πολιτικής φιλοσοφίας που ακολουθείται και, όπως αποδεικνύεται, είναι καταστροφική για τον τόπο. Η φιλοσοφία αυτή πρέπει να βασίζεται και, κατ΄ επέκταση,  να αποτελείται από «ένα σύνολο αρχών και αξιών που κύριο συστατικό θα είναι η προσφορά στον τόπο της κοινωνικής συνοχής, πολιτικής προοπτικής, βελτίωσης των όρων ζωής και εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμικού βίου ώστε να αναγάγει τον πολιτισμό του». Δηλαδή,  ένα σύνολο από αξίες που δεν θα μπορεί  να μοιραστεί σε ολιγάριθμες προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού. Αυτή είναι η βάση της φιλοσοφίας του Κόμματος Δικαιοσύνης.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης (ΟΑΔ) έχει ήδη προτείνει λύσεις σε πολλά προβλήματα που ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία και είναι απότοκα του παλαιοκομματισμού που επικρατεί στον τόπο. Ευκαιρία, αλλά και εφαλτήριο για διόρθωση και εξάλειψη των προβλημάτων που ταλανίζουν το κράτος μας για καταδάφιση και η ανασυγκρότηση της προβληματικής θεμελίωσης που εμπέδωσαν στον τρόπο ζωής μας οι μέχρι τώρα κυβερνώντες,  είναι οι  Προεδρικές Εκλογές του 2018.  Σημείο κομβικό, γιατί εδώ που φτάσαμε, πρέπει ο απλός λαός με τη δύναμη της ψήφου του θα δείξει εμπιστοσύνη στο Κόμμα Δικαιοσύνης και να βασιστεί στα εχέγγυά του, προσκαλώντας το Κόμμα να προχωρήσει σε σημαντικές τομές, βάζοντας ακόμη και το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο, εάν απαιτηθεί, για ριζική απαλλαγή από όλους αυτούς που προκαλούν την καθημερινή φθορά του κράτους.

Κυπριακό:

Η Οργάνωση Αγωνιστών Δικαιοσύνης διαφωνεί με τους χειρισμούς του κυπριακού προβλήματος από τη δική μας πλευρά, διαφωνεί με τις τραγικές για τον τόπο υποχωρήσεις του προέδρου Αναστασιάδη, θεωρώντας ότι η ‘’λύση’’ που οραματίζεται μόνο κακά και πολλά δεινά μπορεί να επιφέρει για μας τους Ελληνοκυπρίους. Η κατάρρευση των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν και Γκραντ Μοντάνα πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ.

Πρέπει να διεκδικήσουμε λύση η οποία θα αντέξει σε βάθος χρόνου, να είναι λειτουργική και το κυριότερο να μη χρειαστεί να τεθεί η κυπριακή κοινωνία ΠΑΛΙ σε κίνδυνο εσωτερικών αναταραχών από τη δυσλειτουργία της ούτω καλούμενης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, την οποία αποδεχτήκαμε ως βάση λύσης.

Το κυπριακό πρόβλημα ξεκάθαρα είναι θέμα εισβολής και κατοχής και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ορίζουν ξεκάθαρα ότι πρόκειται επί τούτου. Θεωρούμε τρομερά επικίνδυνη την επιμονή της τουρκικής πλευράς για διατήρηση εγγυήσεων, επεμβατικών δικαιωμάτων και μόνιμη παρουσία του στρατού στο νησί.

Πολύ επικίνδυνο θεωρούμε τις γνωστές θέσεις περί μετονομασίας των εποίκων σε χρήστες της ε/κ γης και τη σφετερίζονται μέχρι σήμερα, ακόμη, την εκ περιτροπής προεδρία, η οποία ουσιαστικά καταργεί τη σημερινή Κυπριακή Δημοκρατία και τη θέση της θα πάρει ένα έκτρωμα-νέο κράτος το οποίο θα καταρρεύσει στην πρώτη δυσκολία σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητά του αλλά και το ανέφικτο υψηλό κόστος λειτουργίας του. Και ποιος θα επωμισθεί αυτό το οικονομικό βάρος? Η Ελλάδα με τα τόσα οικονομικά προβλήματά της? Η Τουρκία που βλέπει να ανοίγονται νέα μέτωπα κινδύνου για την ίδια την ενδοχώρα? Εμείς, φυσικά, δεν έχουμε τη δυνατότητα, αν κοιτάξουμε τους οικονομικούς δείκτες μας… Άρα απομένει η συνεργασία για κοινή ευημερία με την τ/κ πλευρά! Μα εδώ είναι που θα δημιουργηθούν τα προβλήματα τα οποία θα επιφέρουν μεγαλύτερα δεινά για τον τόπο…για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχει η διάθεση και η καλή θέληση.

Για τους πιο πάνω λόγους, η Οργάνωση Αγωνιστών Δικαιοσύνης θεωρεί ότι κάθε προσπάθεια συμβιβασμού με τη μέθοδο των συνομιλιών θα βαθαίνει ακόμη περισσότερο το χάσμα για επίτευξη συμφωνίας και εισηγείται:

1. Tην απόρριψη και παγοποίηση κάθε μορφής συνομιλιών στη βάση των δύο τελευταίων, με τις αδικαιολόγητες απαιτήσεις της Τουρκίας.

2. Διεθνή απομόνωση της τουρκοκυπριακής πλευράς, διαμέσου των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

3. Ισχυροποίηση του νόμιμου κράτους, επικεντρώνοντας τις δυνάμεις μας στην υγιή ανάπτυξη όλων των τομέων της οικονομίας, όπως: (α) τουρισμό με τη δημιουργία λιμενικών έργων αναψυχής και κατ΄ επέκταση προσέλκυση ψηλής ποιότητας τουρισμού, (β) κίνητρα για επανεκκίνηση του κτηνοτροφικού/αγροτικού τομέα, κίνητρα για βιοτεχνίες μεταποίησης κλπ. Η κίνηση αυτή θα μειώσει την ανεργία, θα ξυπνήσει από το λήθαργο την κοινωνία και θα θέσει την οικονομία μας σε στέρεες βάσεις. Η οικονομική και κοινωνική ευμάρεια του κράτους μας θα κεντρίσει την τ/κ πλευρά για δεύτερες σκέψεις συνεργασίας και συγκρότησης λύσης.

4. Απορρίπτουμε κάθε μορφής πολεμικών ενεργειών με σκοπό τη δημιουργία εκτρόπων, διενέξεων και επεισοδίων τύπου Τηλλυρίας.

5. Αδιαφορία έναντι της τ/κ πλευράς μέχρι να αντιληφθούν ότι η μη λύση του κυπριακό δεν είναι προς το συμφέρον τους.

1.ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

Στο Υπουργείο αυτό, η ΟΑΔ διερεύνησε και διαπίστωσε ότι παρουσιάζονται θέματα σοβαρά τα οποία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αποκρύβονται από τους εκάστοτε κυβερνώντες κατά το δοκούν, άρα τεχνηέντως χρονολογούνται. Διαπιστώσαμε σοβαρής μορφής συνδυασμού διαφθοράς-αναξιοκρατίας-ρουσφετιού, που εδώ και δεκαετίες σαν σύστημα φρένων οδηγούν το υπουργείο μακριά και ενίοτε αντίθετα από το σύστημα που έπρεπε να λειτουργεί, δημιουργώντας εμπόδια ως προς την ομαλή λειτουργία ενός νευραλγικού υπουργείου. Είναι αδιανόητο να μιλάμε για ψηλό βαθμό διαφθοράς μελών υπηρεσιών και τμημάτων που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του, ενώ έπρεπε να είναι πολέμιοι της διαφθοράς. Τα παραδείγματα πολλά: εμπλοκή μελών της αστυνομικής δύναμης με τον υπόκοσμο, προβληματική λειτουργία του Σωφρονιστικού Ιδρύματος κλπ κλπ.

Σαν πρώτη λύση, το Κόμμα Δικαιοσύνης προτείνει αμέσως την εξουδετέρωση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα της οικογενειοκρατίας, με τη δημιουργία και θέσπιση νομοθεσιών που θα απαγορεύουν τις πολυετείς  θητείες ατόμων σε νευραλγικά πόστα, όπως για παράδειγμα η θέση του  Διευθυντή Δίωξης Ναρκωτικών. Είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ο διοικητής του συγκεκριμένου τμήματος να βρίσκεται εκεί πέραν των 3-4 χρόνων και αυτό για ευνόητους λόγους, ακόμη και για την προσωπική ασφάλεια του ιδίου.

Δυστυχώς η δικαιοσύνη στον τόπο μας νοσεί εδώ και πολλά χρόνια, έχουμε μείνει πολύ πίσω στη δίκαιη και ταχεία απονομή της, με αποτέλεσμα να επικρατεί το αίσθημα της αδικίας στο λαό της Κύπρου. Και έχουν απόλυτο δίκαιο…. Σαν Κόμμα Δικαιοσύνης καλούμε το κράτος να εκσυγχρονίσει τους θεσμούς της πολιτικής δικονομίας. Τα μέσα που διαθέτει το κράτος για εκδίκαση υποθέσεων ουσιαστικά μας παραπέμπουν στις πρακτικές του περασμένου αιώνα και οι πόροι που διατίθενται για τον τομέα αυτό είναι ελάχιστοι, παρά το ότι η δικαιοσύνη αποτελεί ένα από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας. Εξ ου και οι αρχαίοι Έλληνες, οι ιδρυτές των αρχών της δημοκρατίας, βασίζονταν στο αίσθημα δικαίου που επικρατούσε στις κατώτερες μάζες του πληθυσμού που διοικούσαν.

 Ένα θέμα που σχετίζεται με την ισοτιμία των τριών εξουσιών, είναι και το Πρωτόκολλο του κράτους. Τίποτα δεν έχει αλλάξει από την αρχική  αναφορά του Κόμματος Δικαιοσύνης, γι’ αυτό επαναλαμβάνουμε πως: «παρά το γεγονός ότι η αυτοτέλεια και η ισοτιμία της δικαστικής εξουσίας είναι θεσμικά και καθολικά αναγνωρισμένη ατυχώς εξακολουθεί να διατηρείται η γνωστή «στρέβλωση» που αφορά στο θέμα του Πρωτοκόλλου. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι προκάτοχοί του αναγνώρισαν ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες διέπουν το θέμα του Πρωτοκόλλου, ουδόλως συνάδουν με τη συνταγματική τάξη και τα ευρωπαϊκά θέσμια και ότι, προκύπτει ανάγκη αποκατάστασης διά τροποποιήσεως του περί του Πρωτοκόλλου της Κυπριακής Δημοκρατίας (Εσωτερική Εθιμοταξία) Νόμου του 1996. Η διατήρηση της προαναφερόμενης ανωμαλίας ουδόλως τιμά τις συνιστώσες πολιτειακές εξουσίες οι οποίες ανέχονται τη διαιώνιση της κατάστασης» .

2.Υπουργείο Άμυνας:

Προβλήματα:

1) Μείωση στρατιωτικής θητείας,

2) Μη ύπαρξη κανονισμών ωραρίου για αξιωματικούς,

3) Δεν μοριοδοτούνται οι μεταθέσεις,

Λύσεις;

1) Πρέπει να ακυρωθεί η απόφαση για μείωση της θητείας διότι υπάρχουν 42.500      Τούρκοι στρατιώτες απέναντί μας και διεφάνη η δυσλειτουργία στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς,

2) Να θεσπιστούν κανονισμοί για την Ε.Φ. με βάση ευρωπαϊκών οδηγιών για    παρόμοιες περιπτώσεις,

3) Η τοποθέτηση σε μακρινές μονάδες από την οικία των αξιωματικών να γίνεται με βάση σχετική μοριοδότηση,

3.Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης:

Προβλήματα:

1) Χρονίζουσες υποθέσεις στοιβαγμένες σε φακέλους χωρίς την απόδοση     δικαιοσύνης σε σύντομο χρονικό διάστημα,

2) Βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις  στην Ε.Ε. όσον αφορά τις κρατικές δαπάνες για τη δικαιοσύνη,

3) Πολύ μικρός αριθμός δικαστών σε σχέση με τις υποθέσεις που εκδικάζονται,

Λύσεις:

1) Άμεση μηχανογράφηση και καταγραφή των υποθέσεων που εκκρεμούν,

2) Αύξηση κρατικών κονδυλίων για θέματα που αφορούν την απονομή δικαιοσύνης

3) Αύξηση δικαστών ώστε να διορθωθεί η αναλογία των δικαστικών υποθέσεων,

4.Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Προβλήματα:

1) Εξάρτηση από το θεσμό του Eλάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματο(ΕΕΕ),

2) Ψηλό το όριο αφυπηρέτησης 65 ετών για άτομα που εργάζονται σε οικοδομές,

3) Παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας των γενικών καταστημάτων,

Λύσεις;

1) Nα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς.

2) Να μειωθεί στα 58 έτη η σύνταξη για άτομα που εργάζονται σε οικοδομές,

3) Να αυξηθούν οι ποινές και να γίνουν πιο αποτρεπτικές για αδικήματα    παραβίασης ωραρίων εργασίας,

5.Υπουργείο Ενέργειας, εμπορίου, Βιομηχανίας και τουρισμού

Προβλήματα:

1) Οι πρατηριούχοι χρεώνουν πιο ψηλές τιμές καυσίμων από ό,τι διεθνώς,

2) Τα μέλη της ΡΑΕΚ διορίζονται από το υπουργικό συμβούλιο,

3) Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι πληρώνουν 5% ΦΠΑ για γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα,

Λύσεις:

1) Να καταρτισθεί επιστημονική επιτροπή η οποία θα συμβουλεύει τον υπουργό στην έκδοση διατάγματος,  βάσει του οποίου θα καθορίζεται η μέγιστη τιμή όταν γίνονται υπερχρεώσεις,

2) Να διορίζονται ως μέλη της ΡΑΕΚ οι καλύτεροι μέσω παγκύπριων εξετάσεων,

3) Να μηδενιστεί ο φόρος για γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα έτσι ώστε να  δοθούν κίνητρα στους γεωργούς και κτηνοτρόφους να παραμείνουν στο επάγγελμα

6.Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Προβλήματα:

1) Oι αγρότες πλήττονται από την ανομβρία,

 2) Xαμηλή επιδότηση γεωργών και κτηνοτρόφων,

3) Yπάρχουν κοινότητες που η χρέωση για το νερό είναι ψηλή για τους γεωργούς,

Λύσεις:

1) Να αυξηθεί ο συντελεστής αποζημίωσης από την ανομβρία,

2) Να αυξηθεί η επιδότηση μέσα από κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια,

3) Να επιδοτούνται οι γεωργοί ή να μειωθεί το κόστος νερού,

7.Υπουργείο Εσωτερικών

Προβλήματα:

1) Οι δημότες δεν αποφασίζουν για σημαντικά θέματα που τους αφορούν,

2) Υπάρχουν εκπρόσωποι των κομμάτων στους χώρους διεξαγωγής της    ψηφοφορίας,

3) Δάνεια δήμων,

Λύσεις:

 1) Να γίνονται εσωτερικές ψηφοφορίες στους δήμους για τοπικά προβλήματα,

2) Να καταργηθεί η παρουσία εκπροσώπων κομμάτων στους χώρους διεξαγωγής της     ψηφοφορίας,

3) Να γίνει, χωρίς άλλη χρονοτριβή, η συνένωση υπηρεσιών των δήμων για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας τους,

8.Υπουργείο Υγείας

Προβλήματα;

1) Νοσηλεία καταδίκων Κεντρικών Φυλακών χωρίς τη συνοδεία δεσμοφύλακα,

2) Η αιματολογική κλινική του Γεν. Νοσοκομείου Λευκωσίας είναι υποστελεχωμένη,

3) Δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Λεμεσού

Λύσεις:

1) Nα υπάρχει απαραίτητα για όλες τις περιπτώσεις συνοδεία από δεσμοφύλακα για προστασία του νοσηλευτικού προσωπικού,

2) Να προσληφθεί νοσηλευτικό προσωπικό έτσι ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα    φροντίδας,

3) Να αγοραστεί αμέσως μαγνητικός τομογράφος για την εξυπηρέτηση του κοινού προς εξάλειψη του φαινομένου της αναμονής για μεγάλο χρονικό διάστημα,

9.Υπουργείο Εξωτερικών

Προβλήματα

1) Το Brexit πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα σε Κύπριους που σπουδάζουν ή εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο,

2) Κάποιες πρεσβείες είναι υποστελεχωμένες,

3) Συχνά ταξίδια διπλωματικών αποστολών στις Βρυξέλλες,

Λύσεις;

1) ο πρέσβης να αποκτήσει τακτή επικοινωνία με τεχνοκράτες του υπουργείου Εξωτερικών για πιθανές συνέπειες του Brexit,

2) Να στελεχωθούν επαρκώς σημαντικές πρεσβείες,

3) Να αντικατασταθούν τα ταξίδια με τηλεσυναντήσεις και να μειωθούν τα έξοδα,

10.Υπουργείο Οικονομικών:

Προβλήματα:

1) Οι βουλευτές συνταξιοδοτούνται στο 60ό έτος,

2) Τα επιτόκια των τραπεζών για δάνεια είναι ακόμα ψηλά,

3) Πολλοί έχασαν αρκετά χρήματα από τη διαδικασία του κουρέματος,

Λύσεις:

1) Οι βουλευτές να συνταξιοδοτούνται στο 65ο έτος,

2) Να μειωθούν τα επιτόκια διασαφαλίζοντας όμως ένα λογικό κέρδος για τις τράπεζες

3) Να συγκροτηθεί εθνικό ταμείο αποζημίωσης έτσι ώστε να παίρνουν χρήματα σταδιακά οι κουρεμένοι συμπολίτες μας,

11.Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Προβλήματα:

1) στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Νεολαίας δεν υπάρχει ισότιμη παρουσία των πολιτικών δυνάμεων,

2) Σκάνδαλα στο ΤΕΠΑΚ,

3) Οι απόφοιτοι των λυκείων και τεχνικών σχολών, λόγω κακού επαγγελματικού προσανατολισμού, δεν γνωρίζουν ποια επαγγέλματα να ακολουθήσουν για να βρουν την κατάλληλη γι’ αυτούς εργασία,

Λύσεις:

1) Να εκπροσωπούνται ισότιμα οι πολιτικές δυνάμεις στο Συμβούλιο Νεολαίας

2) Καλύτερος οικονομικός έλεγχος διαφόρων τμημάτων του υπουργείου,

3) Καλύτερος επαγγελματικός προσανατολισμός

12.Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Προβλήματα:

1) Έλλειψη χώρων στάθμευσης στο Γεν. Νοσοκομείο Λάρνακας,

2) Κοντά στο ΙΚΕΑ υπάρχει διάβαση πεζών πλησίον στριψίματος χωρίς φώτα τροχαίας,

3) Δεν υπάρχουν κρατικά δημόσια λεωφορεία με επιχορηγημένες τιμές που να πηγαίνουν και να έρχονται στα αεροδρόμια,

Λύσεις:

1) Nα γίνουν περισσότεροι χώροι στάθμευσης.

2) Να γίνει αμέσως φωτοελεγχόμενη διάβαση πεζών ή να μετακινηθεί πιο πέρα έτσι ώστε να μην είναι κοντά στο επικίνδυνο στρίψιμο,

3) Να καθοριστούν λεωφορεία από κεντρικά σημεία κάθε πόλης που να πηγαίνουν και να έρχονται στα αεροδρόμια.